Iedereen is geïnteresseerd in duurzaamheid en goed omgaan met het milieu. Vooral de jeugd heeft recht op een mooie leefomgeving. Of het nu gaat om de eigen buurt, woonplaats of heel Nederland, ongeveer een op de tien jongeren wil actief betrokken zijn bij nieuwe plannen voor duurzame energie.

De denktank jongeren ontwikkelt projecten voor en door jongeren met betrekking tot de energietransitie.

Eén van deze projecten is: Energietransitie scholen en gebruikers

Dit project is in 2023 gestart met als doel om, in samenwerking met leerlingen, docenten en het bestuur van een school, activiteiten te ontwikkelen om meer bewustzijn bij jongeren te ontwikkelen voor de energietransitie en daadwerkelijk praktische maatregelen uit te voeren op de school.

Het Bonhoeffer College heeft zich enthousiast getoond en daar gaan we als eerste beginnen.

Hierbij wordt enerzijds aangesloten bij de activiteiten en maatregelen die nu al plaatsvinden op het Bonhoeffer en anderzijds wordt gebruik gemaakt van de ervaring en deskundigheid van bijvoorbeeld de energiecoaches van CALorie. Klik hier voor de video die gemaakt is tijdens het bezoek aan het Bonhoeffer College voor de dag van de duurzaamheid (2023). 

Op grond van de ervaringen aldaar willen we het verder uitbreiden naar andere scholen.

Wil je meer informatie, neem contact op: denktank@calorie-energie.nl

Wil je meedenken over je eigen toekomst en activiteiten ontwikkelen met betrekking tot de energietransitie? Sluit je dan aan bij deze denktank en stuur Wogene een bericht.

De Jonge Klimaatbeweging

De Jonge Klimaatbeweging is een organisatie die jongeren inspireert en mobiliseert om een actieve rol te spelen in het klimaatdebat. Met een netwerk van meer dan 65 jongerenorganisaties vertegenwoordigen ze een brede achterban en brengen ze de stem van jongeren naar de beleidsmakers. Door middel van projecten zoals de Jonge Klimaatagenda en evenementen zoals Klimaatdialogen, vertaalt Jonge Klimaatbeweging de visie van jongeren naar concrete acties en oplossingen voor een duurzame toekomst.

Een inspirerend concept dat CALorie kan overnemen, is de Jonge Klimaatagenda. Dit document is ontwikkeld door jongeren en weerspiegelt hun visie op een duurzame samenleving, waarbij duidelijke stappen worden benoemd om klimaatdoelen te behalen. CALorie kan jongeren uit de regio betrekken bij het opstellen van een eigen toekomstvisie voor lokale duurzame energieoplossingen, wat niet alleen hun betrokkenheid vergroot, maar ook de geloofwaardigheid van onze plannen versterkt bij beleidsmakers en de gemeenschap.

Een tweede inspirerend idee is het aanbieden van klimaatlessen en interactieve workshops, een initiatief waarmee JKB-jongeren informeert en betrekt bij complexe klimaatvraagstukken. CALorie heeft hier de afgelopen twee jaar al aan gewerkt, door activiteiten te organiseren op scholen en bijeenkomsten voor jongeren. Toch kunnen we leren van de interactieve en creatieve aanpak van Jonge Klimaatbeweging, die bijvoorbeeld gamificatie* en persoonlijke verhalen inzet om jongeren op een diepere manier te raken en te activeren. 

Het betrekken van meer jongeren is essentieel om onze doelen als coöperatie te realiseren, en samenwerking met organisaties zoals Jonge Klimaatbeweging biedt daarbij waardevolle kansen. Door samen te werken, kunnen we nieuwe ideeën opdoen, middelen delen en meer impact maken. Ons studententeam zal dit jaar focussen op het verdiepen van deze samenwerkingen, zodat we als CALorie een breed netwerk kunnen opbouwen en meer jongeren kunnen inspireren om zich in te zetten voor het klimaat.

*Gamificatie is het gebruiken van gamedenken, gametechnieken en spelelementen in een niet-game omgeving. Het doel is om spelenderwijs gedrag te veranderen, betrokkenheid te creëren en kennis over te dragen.