Om je woning te verduurzamen heb je geld nodig. We praten over bedragen van 2.000 tot 15.000 euro, afhankelijk van wat je allemaal aan wilt pakken, en tot hoever je wilt gaan. De meeste mensen hebben dat soort bedragen niet zomaar beschikbaar. Tegelijkertijd stijgen de energieprijzen enorm, en kan verduurzaming juist veel geld besparen. Daarnaast wordt verduurzaming steeds belangrijker om klimaatverandering tegen te gaan, en kan het zo zijn dat je woning in waarde daalt als het niet verduurzaamd is.

Genoeg redenen dus om je huis wel aan te pakken, ook als je het geld niet nu op de bank hebt staan. Gelukkig zijn er vanuit de overheid en vanuit de markt allerlei initiatieven om huiseigenaren te helpen bij die verduurzaming.

Er zijn subsidies en er zijn mogelijkheden om geld te lenen tegen lage rentes.

CALorie wil helpen met het realiseren van verduurzaming. Daarom geven we hieronder informatie over de subsidie- en financieringsmogelijkheden. De belangrijkste opties worden globaal weergegeven.

Let op: lees de voorwaarden van de regelingen goed. Deze bevatten veel kleine letters. U dient aan alle voorwaarden te voldoen.

Subsidies

Dit is een regeling van het rijk die wordt uitgevoerd door RVO. Uitgebreide informatie over de regeling is te vinden op: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren.

Er zijn subsidies  voor warmtepompen, voor zonneboilers, voor een aansluiting op een warmtenet (niet relevant in Uitgeest) en voor isolatie. Subsidie wordt onder voorwaarden verleend, bijvoorbeeld: het werk moet door een aannemer worden uitgevoerd, het werk moet tussen een zekere minimale en maximale omvang liggen, en er wordt pas achteraf subsidie verstrekt. Het is belangrijk om de offerte en het bewijs van betaling te bewaren voor het aanvragen van de subsidie.

Vanaf 2023 kan ook subsidie worden aangevraagd als maar één isolatiemaatregel wordt genomen. U krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neemt u binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen. Dan wordt het subsidiebedrag verdubbeld tot ongeveer 30% van de totale kosten.

Bij Duurzaam Bouwloket kun je een subsidiecheck doen: https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

De volgende subsidieregelingen zijn hierin opgenomen.

 • Landelijke subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE)
 • Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)
 • Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)
 • Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
 • Energiebesparing voor woningeigenaren
 • Isoleren van woningen 9% btw-regeling
 • 0% BTW op zonnepanelen
 • Duurzame Monumenten – Lening
 • Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)
 • Subsidieregeling verduurzaming voor VVE’s (SVVE)
 • Energiebespaarlening voor VVE’s
 • Subsidieregeling Electrische Personenauto’s (SEPP)
 • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gerbruikers (ISDE)

Lees voor de exacte subsidiebedragen en voorwaarden bij één of twee (of meer) regelingen.

Er is veel  informatie over subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar.

Voor ondernemers wordt verwezen naar de site van RVO: https://www.rvo.nl/financiering-voor-ondernemers

De gemeente Castricum werkt aan een subsidieregeling gebaseerd op het programma “Nationaal Isolatie Programma” van de overheid.

Verwezen wordt naar https://www.duurzaambouwloket.nl/gemeente

De provincie Noordholland verstrekt subsidies voor ondernemers die gaan voor duurzame innovatie en het verbeteren van haven terreinen.

Leningen

Bij het Warmtefonds kun je een lening aanvragen voor een bedrag tussen de 2.500 en 25.000 euro met relatief lage rentepercentages en gunstige voorwaarden. Er wordt wel een check gedaan op het inkomen en de eventuele schulden van de bewoners. 

Voor meer info: https://www.warmtefonds.nl.

Ook is het mogelijk om een aanvullende hypotheek af te sluiten op je huis, en die te gebruiken voor verduurzaming. Dit kan tot maximaal 9.000 euro, en tot 106% van de woningwaarde. Sommige banken hebben daarnaast de mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten voor verduurzaming, met rentepercentages die lager liggen dan die voor een gewone persoonlijke lening.

Voor een overzicht zie

https://www.consumentenbond.nl/energiebesparende-maatregelen/financieren-met-je-hypotheek en https://www.eigenhuis.nl/energie/financieel/geld-lenen-voor-energiebesparing#/.

Voor mensen met een laag en/of variabel inkomen of die al schulden hebben, bieden deze leningen helaas geen uitkomst. Daarnaast gelden bovenstaande financieringsmogelijkheden voor eigenaren.

 

Huurders kunnen de verhuurder verzoeken om energiebesparende maatregelen te nemen. Veel kleine energiebesparende maatregelen kunnen door de huurder zelf worden genomen.

Voor een overzicht zie https://www.kennemerwonen.nl/ik-huur/duurzaam-wonen/energie-besparen/