Vanaf 1 februari 2024 hoeven huishoudens niet meer te betalen voor het laten verwijderen van een niet-gebruikte gasaansluiting. De ACM heeft hiertoe besloten nadat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) een eerdere regeling, die de verwijdering voor huishoudens gratis maakte, ongeldig had verklaard. Met het nieuwe besluit hoopt de ACM duidelijkheid te geven over de vraag wie moet opdraaien voor de kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen. 

Nederland gaat van het gas af en dat betekent dat er een hoop gasaansluitingen bij huishoudens moeten worden verwijderd. Niet-gebruikte gasleidingen brengen veiligheidsrisico’s met zich mee; ze kunnen schade oplopen bij graafwerkzaamheden of gaan lekken vanwege corrosie en ouderdom. 

De nieuwe werkwijze is door de ACM in overleg met de netbeheerders opgesteld en gaat per 1 februari 2024 in. Voortaan kunnen particulieren via de website mijnaansluiting.nl aangeven dat ze hun aansluiting vanaf een bepaalde datum niet meer willen gebruiken, waarop de netbeheerder een moment inplant voor de werkzaamheden. Op deze manier kan de netbeheerder zoveel mogelijk werkzaamheden in een buurt combineren en kosten besparen. 

Consumenten hoeven in deze situatie dus niet meer te betalen voor de kosten van de verwijdering. Dat moet alleen nog in situaties waarin de consument de aansluiting voor een specifieke datum wil laten verwijderen. Meer info.