De allereerste stap naar een duurzame energievoorziening en wereld is zorgen dat we minder nodig hebben. Kortom verspilling tegengaan, alleen dát gebruiken wat we echt nodig hebben, dus verder besparen op verbruik waar dit mogelijk is.

Isoleren

Mooie voorbeelden daarvan zijn kleine maatregelen die veel mensen (dankzij de hoge energieprijzen) eindelijk zijn gaan nemen.

  • thermostaat op 18°C graden i.p.v. 20°C
  • korter douchen of een spaardouchekop aanschaffen
  • en nog vele andere goeie kleine maatregelen; zie de kleine maatregelen lijst van CALorie met 24 tips
  • Zoals veel mensen merken, kunnen deze kleine maatregelen veel energie besparen, maar zeker bij oudere woningen ontkomt men niet aan het nemen van vervolgstappen.

Isoleren van een woning is dan altijd de eerst volgende stap. Alleen dan kunnen we echte stappen maken in het terugdringen van ons energieverbruik en kunnen we eventueel denken aan bijvoorbeeld een warmtepomp.

Maatregelen die het meeste opleveren zijn:

  1. spouwmuur isolatie
  2. enkel glas vervangen, maar als je toch bezig bent… vervang dan ook relatief voordelig (prijs daalt bij grotere afname) in de woonverblijven het oudere dubbel glas, dit geeft u super veel comfort*
  3. vloer of bodem isolatie **
  4. dak isolatie***

* wist je dat dubbel glas na 25 jaar grote kans heeft om te gaan lekken, waardoor er vocht tussen de ramen komt en het glas nauwelijks beter isoleert dan enkel glas

** hoe vochtiger de kruipruimte is (LET OP: er hoeft dus niet perse water in de kruipruimte te staan!), hoe hoger de besparing. Veel kruipruimtes hebben een relatieve luchtvochtigheid van hoger dan 85%.

*** dakisolatie bespaard heel veel energie omdat warme lucht stijgt en daarmee uw bovenverdiepingen verwarmd. Een dak heeft meestal het grootste verlies oppervlakte van de gehele woning, waardoor de meeste warmte hierlangs wordt verloren. Zelfs als er boven niet wordt verwarmd, is de besparing aanzienlijk.

Voor het isoleren van bestaande woningen zijn gunstige lokale en landelijke subsidies beschikbaar die tot wel 50% van de kosten kunnen dekken: https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

Daarnaast biedt de energie bespaarlening mogelijkheden om vanaf 0% rente (voor inkomens tot €48.000) een voordelige lening af te sluiten voor het financieren van isolatie maatregelen of aanschaf van zonnepanelen: https://www.warmtefonds.nl/

Het isoleren van een woning kan steeds voordeliger met duurzame en circulaire materialen. De bestaande synthetische PUR/PIR, Steenwol, glaswol en piepschuim isolatiematerialen hebben namelijk een grote tot zeer grote milieu impact. Bio-based materialen zoals Cellulose, Houtwol, Isovlas, Hennep en andere natuurlijke isolatie materialen hebben niet alleen een lage milieu impact, maar slaan zelfs CO2 op in. Bij sloop kunnen de materialen eenvoudig worden hergebruikt of worden gecomposteerd.

Wist je dat: natuurlijke, ecologische bio-based isolatiematerialen door hun relatief hogere soortelijke gewicht, de warmte veel beter buiten houden dan bestaande synthetische isolatiematerialen? Met de juiste zonwering zijn daarmee milieu onvriendelijke airco’s (appraten bevatten veelal milieu belastende koudemiddelen) zijn daardoor veelal overbodig!

Kijk voor algemene bespaar indicaties en verder informatie over isoleren op

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/

of: https://regionaalenergieloket.nl/castricum/isoleren

Ventileren

Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. In 1 van de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt binnen meer fijnstof dan buiten. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen? Milieu Centraal geeft tips en uitleg.

De lucht in huis raakt op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was, kopen nieuwe spullen en in heel veel huizen wordt nog gerookt. Daarom is het belangrijk om de lucht in huis goed te verversen. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen komen. Dat kan via naden en kieren, of door roosters of open raampjes.

Vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid. In vochtige ruimtes kunnen ongezonde schimmels groeien. Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.

Tips voor ventileren

  1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
  2. Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
  3. Met slim ventileren heb je minder last van kou en tocht in huis. En je verliest er ook nog eens minder warmte mee.
  4. Roken zorgt voor veel vervuiling. En zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.
  5. In verf en spaanplaat zitten schadelijke stoffen. Gebruik oplosmiddelarme verf en spaanplaat met keurmerk.
  6. Heb je nog een geiser? Zorg dat die een afvoer naar buiten heeft. Laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
  7. Heb je mechanische of balansventilatie? Laat die elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.
  8. Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter.

Energiezuinig ventileren

Ventilatie kost altijd energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Maar goed ventileren is echt belangrijk voor je gezondheid en daarom geen verspilling. Er zijn tegenwoordig steeds meer mechanische ventilatie oplossingen beschikbaar die de Warmte Terug Winnen (zogenoemde WTW oplossingen) en daarmee gemiddeld 20-30% aan energie besparen!

Is dit een te kostbare aanpassing in uw situatie, schaf dan een CO2 meter aan. Door alleen dan te ventileren als het CO2 percentage wat hoger oploopt, voorkomt u dat u te veel warmte verliest.

Vocht en vervuiling aanpakken

Vochtproblemen in huis tegengaan begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terechtkomt. Hang wasgoed bij mooi weer buiten te drogen. Maak na het douchen de wanden en de vloer droog, en laat bij het schoonmaken oppervlakken niet te nat achter.

Ventileer ook bij vochtig weer; buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, ook als het buiten vochtig is.

Ook aanpassingen aan de woning kunnen helpen om vocht en ophoping van schadelijke stoffen tegen te gaan:

  • Zorg voor goede woningisolatie. Dat voorkomt koude oppervlakken waarop vocht kan condenseren.
  • Ventileer de kruipruimte en plaats folie voor vochtdichte afsluiting van de bodem; sluit devloer van de  begane grond af. Dan hopen schadelijke stoffen en vocht minder op in de kruipruimte en komen ze moeilijker van daaruit naar de woning.

Laat ernstige vochtdoorslag of lekkages snel repareren. Dat vermindert vochtproblemen zoals schimmel en materiaalrot.
Ben je huurder en heb je vochtproblemen door een slechte woningkwaliteit? Neem dan contact op met de beheerder of verhuurder. Brengt dit de oplossing niet dichterbij, schakel dan de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente in, of de GGD. Je krijgt dan advies over verbeteringen en eventueel specialistisch onderzoek.

Schadelijke stoffen in huis tegengaan

Rook niet in huis. Behalve dat (mee)roken schadelijk is, versterkt roken de gevolgen van andere schadelijke stoffen in huis.

Is er een open geiser in de woning (zonder rookafvoer naar buiten)? Vervang die dan door een gesloten toestel (met lucht aan- en afvoerbuizen). Dat voorkomt dat verbrandingsgassen in de woning komen.

Voor meer informatie en hoe pak ik dit aan: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/woning-ventileren/