De nieuwe regering heeft het plan om de saldering in 2027 af te schaffen. Tot die tijd heeft een thuisaccu in principe geen zin, het lichtnet is immers voor iedereen de grote thuisaccu. Door de extra kosten die energiemaatschappijen in rekening brengen voor teruglevering van zelf opgewekte elektriciteit verandert dat plaatje wel. Je moet jezelf een aantal dingen afvragen voor je een thuisaccu koopt.

Hoe groot moet die accu zijn? Wat gaat een thuisaccu kosten? Wat is de levensduur? Hoe zet je de accu in? Hoe veilig is een accu? Welke contracten moeten je kiezen? Kun je de accu terugverdienen? 

Wij geven je wat houvast rond dit thema.

Hoe groot moet de accu zijn?

Thuisaccu’s gebruik je meestal in combinatie met zonnepanelen al kan het ook zonder zonnepanelen. Een vuistregel is dat voor iedere kWp aan zonnepanelen je 1,25 kWh aan accu opslag moet hebben. Stel je hebt 10 zonnepanelen van 340 Wp, dan is je installatie 3.400 Wp en dat is weer 3,4 kWp.

Vermenigvuldig 3,4 met 1,25 en je komt op een grootte van 4,25 kWh. Rond dat af naar boven en met een 5 kWh accu kom je de avond en nacht door op opgeslagen eigen zonnestroom.

Wat gaat een thuisaccu kosten?

Thuisaccu’s zijn dure apparaten. Reken samen met een hybride omvormer op rond 1000 euro per kWh opslagcapaciteit bij accu’s van 4 tot 8 kWh. Hoe groter de accu hoe lager de prijs per kWh. Een 25 kWh accu kost rond 650 euro per kWh. Een hybride omvormer is een geavanceerder omvormer dan de standaard omvormer. De hybride omvormer kan ook stroom leveren aan het huis in de avond en nacht, een standaard omvormer kan dat niet. Een hybride omvormer wordt naast de al bestaande omvormer geplaatst (retrofit) of vervangt de bestaande omvormer. Naast een hybride omvormer kan ook een noodstroom switch worden geplaatst. Als het lichtnet uitvalt neemt de accu binnen een seconde de volledige stroomvoorziening in huis over. Zonder hybride omvormer en noodstroom switch valt, ook als de accu vol is, de stroom in huis toch uit.

Hoe lang is de levensduur?

Moderne accu’s kunnen tot wel 6.000 keer worden geladen en ontladen, één keer vol laden en weer geheel ontladen heet een cyclus.

Elke dag de accu één keer laden met zonnestroom en deze in de avond en nacht ontladen betekent een levensduur van ruim 16 jaar. De accu slijt niet alleen door het gebruik maar ook door chemische veroudering. Reken op een gemiddelde levensduur  van 12 jaar.

Ga je de accu gebruiken om te handelen op de onbalansmarkt, de accu wordt dan continue geladen en ontladen door een externe partij, dan kan dat de levensduur beperken tot 4 à 6 jaar.

Hoe zet je de accu in?

Er zijn nu drie mogelijkheden om de accu in te zetten.

  1. Zelfconsumptie
  2. Handelen op de stroom dagmarkt (day-ahead / EPEX) gecombineerd met zelfconsumptie
  3. Handelen op de onbalansmarkt, zelfconsumptie van opgeslagen zonnestroom is niet mogelijk.

1. Zelfconsumptie

Het woord zegt het al, je gebruikt de opgeslagen stroom zelf en levert zo weinig mogelijk terug naar het net. Iedere kWh die je opwekt, zelf opslaat en later verbruikt voorkomt inkoop van stroom, energiebelasting en BTW. Je stelt jezelf ook minder bloot aan allerlei teruglever boetes van energie leveranciers. 

2. Handelen op de stroom dagmarkt (EPEX) gecombineerd met zelfconsumptie

Met een dynamisch contract wijzigen de prijzen van stroom per uur. Met een accu kun je stroom kopen en opslaan als de prijzen laag zijn en verkopen als de prijzen hoog zijn. Ook kun je je eigen zonnestroom opslaan. Je kunt hiermee je accu terugverdienen en toch de avond en nacht de stroom uit je accu deels zelf gebruiken. Een leverancier als Bliq levert accu’s en omvormers waarmee dit in- en verkopen van stroom op de EPEX volledig automatisch verloopt.

3. Handelen op de onbalansmarkt, zelfconsumptie van opgeslagen zonnestroom is niet mogelijk

Dit is feitelijk een financieel product. Je koopt een accu bij bijv. Zonneplan of Sessy en handelt daarmee op de onbalansmarkt.

Je kunt je eigen zonnestroom niet in de accu opslaan en de zonnestroom die je niet direct gebruikt wordt teruggeleverd aan het net.

De accu wordt vaak meerdere keren per dag geladen en ontladen waardoor de opbrengst in vergelijking met handelen op de EPEX flink hoger kan zijn.

Hoe veilig is een accu?

De huidige generatie accu’s zijn LFP accu’s, Lithium Fosfaat IJzer accu’s. Deze accu’s bevatten geen kobalt, nikkel en mangaan meer. Ze zijn heel veilig in vergelijking met NMC accu’s waar behalve Li-ion ook kobalt, nikkel en mangaan in zit. Toch moeten er wel degelijk voldoende voorzorgen worden getroffen om de accu veilig te gebruiken. Denk aan de plaatsing, binnenshuis of buiten, de dikte van de aansluitkabels, de juiste uitbreiding van de meterkast en hoe de ventilatie is geregeld. Laat een accu en bijbehorende omvormer plaatsen door een vakman. Zelf knutselen en daarna brand zien uitbreken levert voor de verzekering mogelijk niet betalen van de schade op.

Welke contract moet je kiezen?

Er zijn drie soorten contracten. Een vast contract voor bijv. één jaar, een variabel contract  en een dynamisch contract.

Voor zelfconsumptie kun je kiezen uit alle drie contractvormen. Wil je handelen met je accu dan kies je een dynamisch contract.

Bij een vast of variabel contrast probeer je zoveel als mogelijk je zelf opgewekte stroom te gebruiken. Bij een dynamisch contract kan het voorkomen dat de prijzen per uur negatief zijn. Het is dan verstandig je zonnepanelen uit te zetten, je moet nu immers betalen om te mogen terugleveren.

Heb je een warmtepomp en/of een elektrische auto dan is een dynamisch contract met afstand het beste contract. Als je de elektrische auto laadt als de prijzen per uur heel laag of zelfs negatief zijn bespaar je flink. Als je dit combineert met een accu kun je nog meer besparen.

Kun je de accu terugverdienen?

Bij zelfconsumptie wordt de terugverdientijd heel lang, denk aan 15 jaar en mogelijk nog langer. Je kan de accu alleen terugverdienen door het niet hoeven inkopen van jezelf opgeslagen zonnestroom. Dat is maar een deel van je verbruik.

Bij handelen op de EPEX gecombineerd met zelfconsumptie kan de accu iets sneller worden terugverdiend. Maar ook hier moet je rekenen op 10 en meer jaren.

Bij handelen op de onbalansmarkt wordt de accu volledig bestuurd door de leverancier van de accu. Dat intensieve gebruik levert wel meer op, maar de slijtage aan de accu is ook veel groter. Je moet goed uitrekenen of dit wel een goede propositie is. Zonneplan levert een Nexus accu van 10 kWh voor 6.000 euro. Zij zeggen dat de accu in 5,5 jaar is terugverdiend. Maar als die accu door het zeer frequent laden en ontladen in diezelfde periode is versleten heb je aan een terugverdientijd van 5,5 jaar helemaal niks.

Het lijkt er sterk op dat de bedrijven die met thuisaccu’s handelen op de onbalansmarkt dit vooral voor eigen gewin doen.