De werkgroep (collectieve) warmte richt zich met name op de warmte transitie. In 2030 is vanuit het klimaatakkoord gesteld dat we 50% minder CO2 uitstoot t.o.v. 1990 moeten realiseren. Inzet van fossiele brandstof moet worden uitgefaseerd.
Dit heeft consequenties voor bijvoorbeeld ons gasgebruik voor verwarming van woningen. Daarom moeten in de toekomst alle woningen en overige gebouwen in Nederland aardgasvrij worden verwarmd. Een enorme uitdaging, ook in Castricum.
Stimuleer een praktische aanpak op korte termijn, maar pak ook de langere termijn oplossingen op, met een goede afweging tussen korte en lange termijn. Van groot belang voor implementaties is voldoende draagvlak, een open communicatie en een goede procesgang.
- We stellen ons een 3-sporen aanpak voor (die ook parallel kunnen lopen):
- Spoor 1: Individuele maatregelen, korte termijn
(besparen, zelf opwekken, alternatieve warmtebron zoals inzet van warmtepompen)
Met name de besparingen kunnen snel leiden tot ‘aardgasvrij-ready’ woningen. - Spoor 2: Kleinschalige collectieve aanpakken, middellange termijn
Op een groeiend aantal locaties nemen bewoners kleinschalige collectieve initiatieven om op buurtniveau een alternatieve warmtevoorziening te bieden. CALorie wil dit ondersteunen.
Deze initiatieven zijn vaak publiek-private samenwerking. - Spoor 3: Grootschalige aanpak, regionale ontwikkelingen met warmtenetten op basis van duurzame (rest)warmte.
Publieke partijen moeten hun rol oppakken met betrekking tot warmtenetten. Dat zijn zowel overheden als publieke partijen die in staat zijn warmtenetten te realiseren.
Warmtenetten op het platteland zijn in verband met aanleg van infrastructuur op dit moment erg kostbaar. Inzet van diepe aardwarmte (geothermie) kan op de langere termijn de duurzame oplossing worden maar is sterk afhankelijk van de realisatie van warmtenetten en de warmtevraag. Individuele oplossingen met een (hybride) warmtepomp verbruiken aanzienlijk meer stroom. Deze ontwikkeling kan daarom bijdragen aan netwerkcongestieproblemen op het elektriciteitsnet.
Het is daarom van belang bij elke ontwikkeling weer te kijken wat de beste oplossing kan zijn voor verwarmingsalternatieven. Kleinschalige warmtenetten binnen een buurt zijn een tussenoplossing bij wijkaanpakken. Hoe op termijn de verdeling zal zijn is nog niet duidelijk.
Voor vragen neem contact op met: collectievewarmte@calorie-en ergie.nl
De voordelen van het ZLT warmtenet
CALorie is nauw betrokken bij de haalbaarheidsonderzoeken voor de Warmte Cluster Castricum en Aquathermie Akersloot. Eén van de mogelijkheden is om een Zeer Lage Temperatuur (ZLT) net aan te leggen op een manier zoals ook glasvezelkabels worden aangelegd voor internet. Woningen en panden ontvangen water alvast voorverwarmd op lage temperatuur voor verwarming of koeling. Desgewenst kan de temperatuur van het water zelf worden verhoogd.
De voordelen zijn:
- Geschikt voor verwarmen en koelen
- Speelt flexibel in op wisselende warmtevraag
- Lage aanlegkosten tegen alleen een vastrechttarief
- Lagere (piek)belasting elektriciteitsnet
- Minder hittestress
- Minder extra apparaten die de omgeving ontsieren
Het is wel van belang om zoveel mogelijk inwoners geïnteresseerd te krijgen en dat de tarieven lager zijn dan de huidige kosten van verwarmen en koelen. Voor meer informatie adviseren het volgende artikel te lezen.